Chaga

Alles over de Chaga paddenstoel 


Chaga: Van de vele functionele paddenstoelen die er zijn, is chaga zeker een van de meest populaire. Chaga, wetenschappelijk Inonotus obliquus genoemd, in Nederland bekend als Chaga of berkenweerschijnzwam. Is een eetbare paddenstoel die groeit in gematigde en ijskoude streken op het noordelijk halfrond, met name in de Baltische en Siberische gebieden.

Het is medicinaal gebruikt in veel oude culturen, zoals de Ainu, First Nations en andere inheemse culturen, evenals in China, Rusland en Korea. Zoals veel functionele paddenstoelen, heeft chaga nu zijn weg gevonden naar de westerse wereld, omdat steeds meer mensen de voordelen beginnen te beseffen.

De chaga zwam mag absoluut worden beschouwd als een zeer hoogwaardig superfood. Het stelt ons in staat om ons lichaam optimaal te voeden met krachtige mineralen. Chaga is namelijk een paddestoel met meer dan 215 fytonutriënten en glyconutriënten, waaronder: Betulinezuur, Tripeptiden en ook Polysacchariden zoals Beta-Glucanen. Onder de Glyconutriënten van de chaga-zwam vallen bijvoorbeeld Lanterol-type Triterpenen. Ook bevat het Sterolen, Saponine (glycosiden), Inotodiolen, Trametenolzuur en Melanine.

Deze superfood is rijk aan aminozuren, voedingsvezels, geïoniseerde sporenmineralen (koper, selenium, zink, magnesium en ijzer), geïoniseerde essentiële mineralen (kalium, calcium, chloride, natrium en fosfor), vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), vitamine K en Vitamine D2 (ergosterol) dat niet voorkomt in groenten.
Chaga


Wat is Chaga?

Chaga is een soort paddenstoel die voornamelijk groeit op de schors van berkenbomen in koude noordelijke klimaten. Het groeit in heel Siberië, Noord-Europa, Rusland, Korea, Canada en Alaska.

De koning van de paddenstoelen groeit als een parasitaire paddenstoel op berkenbomen. Omdat het de neiging heeft om op hoge breedtegraden te groeien, zorgt de extreem lage omgevingstemperatuur ervoor dat de schimmel erg langzaam groeit.

Wetenschappelijk bekend als Inonotus obliquus, produceert chaga een houtachtige groei aan de buitenkant van de schors van zijn waardboom, een conk genaamd, die voedingsstoffen uit het hout absorbeert.

Chaga heeft een lange geschiedenis van gebruik als medicijn. Al in de 16e eeuw werden chaga-paddenstoelen gebruikt als volksmedicijn in Rusland, Siberië en een handvol andere Aziatische landen.Berkenweerschijnzwam

Berkenweerschijnzwam is de Nederlandse benaming van deze krachtige paddenstoel. Chaga is gedocumenteerd in het vroege Oosterse tijdschrift, “Shen Nong Ben Cao Jing” in 100 voor Christus als “de Koning van de kruiden” en een “geschenk van God”. In de Japanse en Chinese geneeskunde krijgt deze krachtige paddenstoel een speciale plaats, omdat de Chinezen geloven dat deze paddenstoel het leven kan verlengen.

Chaga is een steriele, onvruchtbare parasitaire vorm die eruitziet als een stuk steenkool, dat op boomschors groeit nadat het is geïnfecteerd met sporen van de tondelzwam. De parasiet dringt de boom binnen via breuken, scheuren en andere wonden die eerder zijn ontstaan ​​door slecht weer of door insecten. Meestal is dit het midden of de onderkant van de stam, naast de afgebroken takken.

Chaga kan 20 jaar of langer aan een boom groeien, totdat het de boom uiteindelijk doodt. In dit geval kan het gewicht van de paddenstoel oplopen tot 5 kg. De vorm hangt af van het aantal en de diepte van de scheuren waardoor de infectie optrad. De parasiet infecteert berkenbossen in heel Siberië, Noord-Europa, Rusland, Korea, Canada en Alaska.Chaga Poeder

Alle ingrediënten in de paddenstoel, evenals de paddenstoel vezels, overleven relatief onveranderd, aangezien het droogproces plaatsvindt bij gematigde temperaturen. Poeders houden bijna alle voedingsstoffen intact. Omdat meer ingrediënten van de paddenstoel overleven wanneer ze op deze manier worden verwerkt, hebben poeders volgens sommige mensen een breder werkingsspectrum.

Wij hebben chaga poeder van diverse merken, in biologische vorm en natuurlijk in wilde vorm. Als mensen vragen naar Chaga-poeder en hoe ze het moeten gebruiken, proberen ze vaak te achterhalen of ze deze paddenstoel in hun drankje kunnen gebruiken. Chagapoeder is makkelijk te gebruiken, meng het door een glas met water en drink het op. Wilt u liever geen poeder dan kunt u ook kiezen voor capsules of voor een tinctuur variant


Warme dranken

U kunt het Chaga paddenstoelen poeder ook gebruiken in warme dranken, waaronder Chai-thee, gewone thee en koffie. Mensen die weten hoe ze Chagapoeder moeten consumeren, voegen het toe aan vers gezette koffie of thee, terwijl anderen misschien kiezen voor een warme kop citroenwater vermengd met Chaga poeder. 

OmChaga-thee te maken, kun je de theezakjes met paddenstoelenpoeder trekken met kruidnagel, kaneelstokjes en gember. Theezakjes zijn hier te koop. 

De meeste mensen geven er de voorkeur aan om hun Chaga-thee ‘s ochtends te nemen, omdat het product hun alertheid en energieniveau gedurende de dag verbeterd. U kunt echter altijd genieten van de  gezondheidsvoordelen van Chaga- thee, ongeacht wanneer u het inneemt. Als je je zorgen maakt over het gebruik van een Chaga-theebal voor het slapengaan, omdat je denkt dat het je misschien wakker houdt, hoeft dat niet.

Chaga-thee bevat namelijk geen cafeïne . Daarom geniet je, als je het ‘s avonds inneemt, van de aardse smaak van cafeïne, profiteer je van de vitamines en mineralen, verbeter je je algehele welzijn en geniet je nog steeds van een goede nachtrust.


Chagapoeder Smoothie

Chagapoeder smaakt niet alleen lekker als je het in thee en koffie gebruikt. Je kunt het paddenstoelenpoeder snel veranderen in je dagelijkse ochtendmaaltijd als je gebruikmaakt van een uitstekend Chaga smoothie recept. Een goede smoothie versterkt de smaak van de Chaga-paddenstoel .

Om een ​​smoothie met Chaga-poeder te maken, meng je het poeder met een havermelk naar keuze en voeg je je favoriete fruit toe, zoals bessen en bananen. Mix alles met een paar lepels yoghurt. Giet in een hoog glas en geniet er ‘s ochtends of na een training van je heerlijke smoothie. De combinaties zijn eindeloos!


Chaga capsules

De meeste mensen kiezen voor capsules. Deze slik je makkelijk door met water of met sap. Je hoeft je geen zorgen te maken over de juiste dosering en je kan ze overal mee naar toe nemen. Ook mensen die de smaak van Chaga niet kunnen waarderen zijn geholpen met deze capsules. Heb je moeite met capsules dan kan je de inhoud in je drankje gooien en opdrinken of kiezen voor een poeder variant of voor een tinctuur variant

Bij elk supplement geldt: Neem capsules altijd in met water of een sapje. De capsule kan namelijk anders in de slokdarm blijven plakken en daar opengaan. Met wat ingenomen capsules lossen langzaam op in de maag, daar worden de werkzame stoffen via de maagwand in de bloedbaan opgenomen. 


Chaga tincturen

Laat je niet intimideren door het woord ‘tinctuur’. Een tinctuur is gewoon een geconcentreerd kruidenextract, dat puur kan worden ingenomen of verdund in thee of water. Kortom, het is een andere manier om de actieve bestanddelen uit een paddenstoel te halen. 

Tincturen hebben een hoge concentratie aan verbindingen. Als u bijvoorbeeld de hoeveelheid bèta-glucanen die u gebruikt wilt maximaliseren, wilt u ongetwijfeld een extract. Extracten bevatten doorgaans tot 15 keer meer bèta-glucanen dan poeders en deze zijn ze veel gemakkelijker opneembaar omdat ze niet langer gebonden zijn aan de rest van de paddenstoel. Extracten bevatten doorgaans ook een zeer hoog gehalte aan antioxidanten vergelijking met poeders.

Dit komt door de langdurige kookextracten die gebruikt wordt. Dit kookproces zorgt ervoor dat bepaalde stoffen (en vooral bèta-glucanen) uit de celmatrix worden geëlueerd en daardoor veel gemakkelijker beschikbaar en gemakkelijker te absorberen zijn door spijsvertering. 

Het is gemakkelijk om tinctuur in uw dagelijkse routine op te nemen. U kunt een paar druppels toevoegen aan uw favoriete eten of drinken en genieten van de mogelijke voordelen. Alcohol is ook een uitstekend natuurlijk conserveermiddel, het heeft dan ook een lange houdbaarheid.


Chaga is een adaptogeen

Het belangrijkste kenmerk van Chaga is dat het een adaptogeen is. Adaptogenen worden al eeuwenlang in China en India gebruikt, maar hun werkzaamheid werd pas in het midden van de twintigste eeuw wetenschappelijk onderzocht toen wetenschappers uit de Sovjetunie hun positieve effecten op energie, immuniteit en stressrespons begonnen te bestuderen.

Adaptogenen zijn voedingsmiddelen of -stoffen uit planten en/of paddenstoelen die helpen om het lichaam weer in balans te brengen. Als het gaat om hormonale gezondheid, helpen adaptogenen om de HPA-as (hypothalamus, hypofyse, bijnier-as), die verantwoordelijk is voor je stressreactie en cortisolproductie, te reguleren. Door de stressreactie te reguleren en het endocriene systeem te voeden (eierstokken, schildklier, bijnieren), helpt dit om vermoeidheid te bestrijden, uithoudingsvermogen te vergroten, angstgevoelens te verminderen, bloedsuiker en stemmingswisselingen in evenwicht te brengen en slaap, hormoonproductie en libido te verbeteren.


Veelgestelde vragen

  • Waar groeien Chaga -paddenstoelen?

Chaga groeit voornamelijk in koele en koudere klimaten over de hele wereld op berkenbomen, essen en zelfs esdoorns. Het is echter van de berkenboom dat Chaga de meeste gezondheidsvoordelen behaalt en er tientallen jaren op groeit totdat het lijkt op een harde, houtachtige textuur van zwartachtig goud. 

Het is niet ongebruikelijk om Chaga-paddenstoelen te vinden die groeien in Rusland, Scandinavië, Canada en zelfs in koelere klimaten van de VS.

  • Hoe smaken Chaga-paddenstoelen? 

Elk krachtig gezondheidssupplement dat puur is gebleven en waarmee niet is geknoeid, zal volkomen natuurlijk smaken. Daarom hebben Chaga-paddenstoelen een aardse textuur met een licht bittere nasmaak.

Hoewel het wordt vergeleken met de smaak van koffiegranulaat, kan van de voordelen van dit natuurlijke supplement worden genoten via thee, poeder, capsules, tincturen en andere manieren van inname.

  • Welke vitamines en voedingsstoffen zitten er in Chaga-paddenstoelen?

Chaga-paddenstoelen zitten boordevol essentiële vitamines , mineralen en antioxidanten zoals kalium, ijzer, vitamine D, calcium en bètagluten om uw lichaam te voorzien van een natuurlijke verbinding van gezondheids- en gezondheidsvoordelen in één krachtig supplement.

  • Moet ik Chaga-paddenstoelen op een bepaald tijdstip innemen?

Er is geen strikte regel voor wanneer u uw Chaga-paddenstoelensupplementen moet innemen. Hoewel veel mensen het liever in de ochtend nemen bij het ontbijt, is het volkomen veilig om het te consumeren wanneer je maar wilt.

  • Ik heb gehoord dat het betuline bevat. Wat is betuline?

Betulin is een verbinding die Chaga-paddenstoelen halen uit de berkenbomen waarop ze groeien. Het is niet iets dat mensen kunnen innemen als ze rechtstreeks van de bron (de boom) worden ingenomen, maar als ze via Chaga-paddenstoelen worden ingenomen, kan het lichaam de voordelen ervan opnemen.

Hebt u nog vragen of wilt u weten welk product het beste bij u past? Aarzel dan niet om ons te contacteren via het contactformulier, deze vind u hier.